Świat roślin obfituje w wiele gatunków, które ewolucja
zaopatrzyła w mechanizmy pozwalające im przetrwać w skrajnie trudnych
warunkach. Dzięki temu możemy obserwować wiele zadziwiających i spektakularnych
form organów roślin, pozwalających przetrwać roślinom w niesprzyjających
siedliskach . Przykładowo zaskakujące
formy przybierają organy roślin zmuszone przetrwać długotrwałe okresy suszy,
wyspecjalizowane w magazynowaniu dużych ilości wody i pobieraniu jej tylko w
formie rosy. Część roślin zasiedlając gleby ubogie w azot i fosfor musiała
również poradzić sobie z brakiem tych pierwiastków. W związku z tym w toku
ewolucji wykształciły one liczne przystosowania, które uczyniły z nich
doskonałych myśliwych. Są to tylko nieliczne przykłady fascynujących adaptacji
roślin do przetrwania w niesprzyjających warunkach, które zostaną poruszone na
wykładzie pt. "Walka roślin o przetrwanie w skrajnie trudnych
warunkach".
Czy kwiaty drzew są jadalne?
Kwiaty jabłoni ( Malus sp.), fot. Grzegorz Fiedorowicz. Moda na etnobotanikę sprawiła, że coraz częściej wracamy do dawno zapomnianych roślin jadalnych, dziko rosnących w naszym otoczeniu. Jadalne, dziko rosnące rośliny to nie tylko dodatkowe walory smakowe ale również bogate źródło różnorodnych, cennych dla organizmu substancji. Są wśród nich również substancje o właściwościach leczniczych. Warto w wolnej chwili poszczypać sobie nieco o właściwościach zdrowotnych drzew i krzewów. Oto kilka z takich gatunków: Jabłoń ( Malus sp .)- warto wiedzieć, że nie tylko owoce ale i kwiaty są jadalne. Mają one lekko kwaskowy smak i charakterystyczny, delikatny zapach. Pąki jabłoni są bogatym źródłem fitohormonów, flawonoidów i minerałów. Mają właściwości uszczelniające naczynka krwionośne i zapobiegające przeziębieniom. Pąki lub same płatki jemy bezpośrednio po zbiorze, nadają się do przygotowania koktajli lub sałatek. W tym roku jabłonie bardzo ładnie i obficie kwitną. Zebranie garści kwiatów
Komentarze
Prześlij komentarz