Bubble tea, czyli praktyczne zajęcia o sferyfikacji



Chociaż biotechnologia brzmi skomplikowanie, dziwnie i po prostu obco, to po zagłębieniu się w nią zdajemy sobie sprawę z tego, że może być łatwa i prosta. Przedstawiamy jak bardzo prosta wiedza z zakresu chemii i biologii pozwoliła stworzyć bubble tea. Na zajęciach z Kołem Naukowym Biotechnologów nie tylko stworzymy smaczne napoje od podstaw, ale i rzucimy okiem na inne elementy kuchni molekularnej. Wszystko okraszone ciekawostkami naukowymi, w tym również tymi praktycznymi.
 
Warsztaty 6.06. od 12.00-13.30, sala 226, zapisy agata.zmijewska@uwm.edu.pl

Komentarze

Popularne w tym miesiącu

Szczotecznica szarawka: włochata piękność z lasu - dlaczego raz jest lepiej być widocznym a czasem nie?

Rzecz o sporach, czyli typy zarodników i sposoby ich powstawania u różnych grup grzybów

Wykwit zmienny czyli opowieść o śluzowcach

Placobdella costata – pijawka pasożytująca na żółwiu, ale czy tylko?

Purchawki, purchawice, tęgoskóry i czasznice czyli o owocnikach gasteroidalnych

O rozmnażaniu ślimaków i o GMO

Najchętniej czytane

Rzecz o sporach, czyli typy zarodników i sposoby ich powstawania u różnych grup grzybów

Szczotecznica szarawka: włochata piękność z lasu - dlaczego raz jest lepiej być widocznym a czasem nie?

Purchawki, purchawice, tęgoskóry i czasznice czyli o owocnikach gasteroidalnych

Heterogonia - biologiczny sens przemiany pokoleń w cyklu życiowym, przykład wrotków (Rotifera)

Polskie nazwy grzybów - pod lupą, czyli dlaczego podgrzybek brunatny musiał stać się podgrzybem brunatnym

Zajrzyj pod kapelusz grzyba i sprawdź co zobaczysz

Czy ser pleśniowy może spleśnieć?

O rozmnażaniu ślimaków i o GMO