Żywność psychoaktywna i Dzień Biologii i Biotechnologii

 


Wiele produktów spożywczych zawiera substancje, które wpływają na funkcjonowanie mózgu. Są to prekursory neuroprzekaźników lub ich analogi. Takie psychoaktywne substancje bywają naturalnym składnikiem żywności lub są do niej dodawane na przykład w celu zwiększenia atrakcyjności produktów spożywczych. Artykułem spożywczym najbogatszym w psychoaktywne związki chemiczne jest czekolada. Badania naukowe wykazały, że dieta może mieć wpływ na nasze samopoczucie i zachowanie.

Zgłoszenia i rezerwacja miejsc:  beata.jarmolowska@uwm.edu.pl


wykład  w dniu 2 czerwca godz. 16.00-16.45


Komentarze

Popularne w tym miesiącu

Szczotecznica szarawka: włochata piękność z lasu - dlaczego raz jest lepiej być widocznym a czasem nie?

Rzecz o sporach, czyli typy zarodników i sposoby ich powstawania u różnych grup grzybów

Wykwit zmienny czyli opowieść o śluzowcach

Placobdella costata – pijawka pasożytująca na żółwiu, ale czy tylko?

Purchawki, purchawice, tęgoskóry i czasznice czyli o owocnikach gasteroidalnych

O rozmnażaniu ślimaków i o GMO

Najchętniej czytane

Rzecz o sporach, czyli typy zarodników i sposoby ich powstawania u różnych grup grzybów

Szczotecznica szarawka: włochata piękność z lasu - dlaczego raz jest lepiej być widocznym a czasem nie?

Purchawki, purchawice, tęgoskóry i czasznice czyli o owocnikach gasteroidalnych

Heterogonia - biologiczny sens przemiany pokoleń w cyklu życiowym, przykład wrotków (Rotifera)

Polskie nazwy grzybów - pod lupą, czyli dlaczego podgrzybek brunatny musiał stać się podgrzybem brunatnym

Zajrzyj pod kapelusz grzyba i sprawdź co zobaczysz

Czy ser pleśniowy może spleśnieć?

O rozmnażaniu ślimaków i o GMO