WEBINAR: „Woda – życiodajna cząsteczka”



Maj i czerwiec upływa nam bardzo pracowicie, nie tylko piknik naukowy (Ty)Dzień Biologii i Biotechnologii oraz comiesięczne Cykliczne spotkania z Nauka (wykłady i warsztaty) ale i stała akcja "wypożycz sobie naukowca". Liczymy, że niebawem będą możliwe spotkania bezpośrednie. 

Tymczasem dla I Liceum Ogólnokształcące im. F. Fabianiego w Radomsku (klasa: 2 biologiczno-chemiczna) zrealizujemy webinarium pt. ,„Woda – życiodajna cząsteczka”.

Woda stanowi źródło życia dla wszystkich organizmów na ziemi. Bez wody nie funkcjonuje ani nasze cało, ani też ogromne ekosystemy na całym świecie. Podczas wykładu przedstawię podstawowe informacje dotyczące właściwości wody, omówię dlaczego należy dbać o odpowiednie nawodnienie organizmu oraz wyjaśnię czy „każda woda” do picia jest taka sama. Dotkniemy też problemu suszy na świecie oraz przedyskutujemy jak wygląda sytuacja w naszym kraju.

Zapraszam do wykładu na temat wody – niezwykłej cząsteczki, która jest bohaterką naszego codziennego życia.

Komentarze

Popularne w tym miesiącu

Szczotecznica szarawka: włochata piękność z lasu - dlaczego raz jest lepiej być widocznym a czasem nie?

Rzecz o sporach, czyli typy zarodników i sposoby ich powstawania u różnych grup grzybów

Wykwit zmienny czyli opowieść o śluzowcach

Placobdella costata – pijawka pasożytująca na żółwiu, ale czy tylko?

Purchawki, purchawice, tęgoskóry i czasznice czyli o owocnikach gasteroidalnych

O rozmnażaniu ślimaków i o GMO

Najchętniej czytane

Rzecz o sporach, czyli typy zarodników i sposoby ich powstawania u różnych grup grzybów

Szczotecznica szarawka: włochata piękność z lasu - dlaczego raz jest lepiej być widocznym a czasem nie?

Purchawki, purchawice, tęgoskóry i czasznice czyli o owocnikach gasteroidalnych

Heterogonia - biologiczny sens przemiany pokoleń w cyklu życiowym, przykład wrotków (Rotifera)

Polskie nazwy grzybów - pod lupą, czyli dlaczego podgrzybek brunatny musiał stać się podgrzybem brunatnym

Zajrzyj pod kapelusz grzyba i sprawdź co zobaczysz

Czy ser pleśniowy może spleśnieć?

O rozmnażaniu ślimaków i o GMO