Słodkie tajemnice pszczelej społeczności

 

Słodkie tajemnice pszczelej społeczności

 dr hab. Małgorzata Dmitryjuk

Podczas wykładu:

  • dowiemy się, jakie gatunki pszczół hodowane są w Polsce,
  • poznamy tajemnice pszczelego ula – rozwój i zadania poszczególnych kast pszczelich,
  • poznamy rolę feromonów w funkcjonowaniu pszczelej społeczności,
  • dowiemy się również, jaki jest skład i właściwości produktów pszczelich, takich jak: miód, propolis, wosk czy pierzga,
  • poznamy przyczyny zjawiska masowego ginięcia pszczół.

Komentarze

Popularne w tym miesiącu

Czy kwiaty drzew są jadalne?

Heterogonia - biologiczny sens przemiany pokoleń w cyklu życiowym, przykład wrotków (Rotifera)

Szczotecznica szarawka: włochata piękność z lasu - dlaczego raz jest lepiej być widocznym a czasem nie?

Rzecz o sporach, czyli typy zarodników i sposoby ich powstawania u różnych grup grzybów

Purchawki, purchawice, tęgoskóry i czasznice czyli o owocnikach gasteroidalnych

„Zardzewiałe” rośliny

Najchętniej czytane

Szczotecznica szarawka: włochata piękność z lasu - dlaczego raz jest lepiej być widocznym a czasem nie?

Rzecz o sporach, czyli typy zarodników i sposoby ich powstawania u różnych grup grzybów

Heterogonia - biologiczny sens przemiany pokoleń w cyklu życiowym, przykład wrotków (Rotifera)

Czy ser pleśniowy może spleśnieć?

Purchawki, purchawice, tęgoskóry i czasznice czyli o owocnikach gasteroidalnych

Zajrzyj pod kapelusz grzyba i sprawdź co zobaczysz

Polskie nazwy grzybów - pod lupą, czyli dlaczego podgrzybek brunatny musiał stać się podgrzybem brunatnym

Wykwit zmienny czyli opowieść o śluzowcach