15 września odbyły się warsztaty pt. Informacja zawarta w genach, przeprowadzone przez dr. Wiolettę Pluskotę, w I LO im. Adama Mickiewicza w Olsztynie. Uczniowie, na podstawie przygotowanego modelu, omawiali budowę DNA oraz ćwiczyli proces ekspresji informacji genetycznej w praktyce. Uczestnicy warsztatów „Informacja zawarta w genach” zapoznali się również w jaki sposób cechy, warunkowane przez geny leżące na tym samym chromosomie lub innych chromosomach, przekazywane są z pokolenia na pokolenie.
Czy kwiaty drzew są jadalne?
Kwiaty jabłoni ( Malus sp.), fot. Grzegorz Fiedorowicz. Moda na etnobotanikę sprawiła, że coraz częściej wracamy do dawno zapomnianych roślin jadalnych, dziko rosnących w naszym otoczeniu. Jadalne, dziko rosnące rośliny to nie tylko dodatkowe walory smakowe ale również bogate źródło różnorodnych, cennych dla organizmu substancji. Są wśród nich również substancje o właściwościach leczniczych. Warto w wolnej chwili poszczypać sobie nieco o właściwościach zdrowotnych drzew i krzewów. Oto kilka z takich gatunków: Jabłoń ( Malus sp .)- warto wiedzieć, że nie tylko owoce ale i kwiaty są jadalne. Mają one lekko kwaskowy smak i charakterystyczny, delikatny zapach. Pąki jabłoni są bogatym źródłem fitohormonów, flawonoidów i minerałów. Mają właściwości uszczelniające naczynka krwionośne i zapobiegające przeziębieniom. Pąki lub same płatki jemy bezpośrednio po zbiorze, nadają się do przygotowania koktajli lub sałatek. W tym roku jabłonie bardzo ładnie i obficie kwitną. Zebranie garści kwiatów
Komentarze
Prześlij komentarz