Zajęcia laboratoryjne będą polegały na przygotowaniu przez
uczestników warsztatów czterech pochodnych hemoglobiny: oksy-, deoksy-, met- i
karboksyhemoglobinę. Produkty te zostaną wytworzone w wyniku odpowiednio:
utlenowania, odtlenowania, utlenienia i tworzenia hemoglobiny tlenkowęglowej.
Następnie uczniowie wykonają analizy zmian właściwości wytworzonych pochodnych
hemoglobiny, zaobserwują zmiany ich zabarwienia oraz różnice w widmach
absorpcyjnych. Podczas zajęć uczestnicy wykorzystają pipety automatyczne, szkło
laboratoryjne (zlewki, probówki szklane i eppendorfa, kuwety) oraz
spektrofotometr. W trakcie wprowadzenia do zajęć (prezentacja multimedialna)
uczniowie poznają budowę chemiczną różnych pochodnych hemoglobiny, przyczyny
ich powstawania i sposoby w jaki organizm pozbywa się szkodliwej
methemoglobiny.
Czy kwiaty drzew są jadalne?
Kwiaty jabłoni ( Malus sp.), fot. Grzegorz Fiedorowicz. Moda na etnobotanikę sprawiła, że coraz częściej wracamy do dawno zapomnianych roślin jadalnych, dziko rosnących w naszym otoczeniu. Jadalne, dziko rosnące rośliny to nie tylko dodatkowe walory smakowe ale również bogate źródło różnorodnych, cennych dla organizmu substancji. Są wśród nich również substancje o właściwościach leczniczych. Warto w wolnej chwili poszczypać sobie nieco o właściwościach zdrowotnych drzew i krzewów. Oto kilka z takich gatunków: Jabłoń ( Malus sp .)- warto wiedzieć, że nie tylko owoce ale i kwiaty są jadalne. Mają one lekko kwaskowy smak i charakterystyczny, delikatny zapach. Pąki jabłoni są bogatym źródłem fitohormonów, flawonoidów i minerałów. Mają właściwości uszczelniające naczynka krwionośne i zapobiegające przeziębieniom. Pąki lub same płatki jemy bezpośrednio po zbiorze, nadają się do przygotowania koktajli lub sałatek. W tym roku jabłonie bardzo ładnie i obficie kwitną. Zebranie garści kwiatów
Komentarze
Prześlij komentarz