Zapoznanie z różnorodnością stawonogów, zarówno wodnych jak i lądowych, ze szczególnym uwzględnieniem owadów. Miejsca występowania i charakterystyka trybu życia. Znaczenie w przyrodzie i życiu człowieka.
Może się wydawać, że szybki rozwój badań naukowych w ostatnich latach doprowadzi w krótkim czasie do odkrycia i zrozumienia wszystkich praw rządzących przyrodą. Tymczasem, im większą liczbą szczegółowych danych dysponujemy, tym bardziej uświadamiamy sobie złożoność otaczającego nas świata. Dobrym przykładem opisanej sytuacji mogą być porosty. Od odkrycia przez szwajcarskiego botanika Simona Schwendenera „podwójnej natury” porostów w 1868 r. wydawało się, że powszechnie przyjęty symbiotyczny charakter tej wspólnoty przetrwa próbę czasów. Tak się jednak nie stało, a najbardziej spektakularne, rewolucyjne odkrycia przyniósł wiek XXI. Na wykładzie zaprezentowane zostaną najnowsze wyniki badań nad strukturą gatunkową i biologią wspólnot porostowych, zmieniające zasadniczo nasze dotychczasowe spojrzenie na tą grupę organizmów a których (jak dotąd) nie znajdziemy w podręcznikach biologii.
Czekolada to wyjątkowy produkt spożywczy, chętnie wybierany przez szerokie grono konsumentów. Jest ceniona nie tylko ze względu za walory smakowe, ale też w aspekcie zawartości substancji biologicznie aktywnych, które stały się przedmiotem wielu badań naukowych. Dlaczego czekolada poprawia humor? Jakie substancje odpowiadają za jej niezwykłe właściwości? Zapraszam do wysłuchania kilku ciekawostek na temat czekolady!
Komentarze
Prześlij komentarz