19 lutego (od 2020 roku) obchodzimy Dzień Nauki Polskiej – polskie święto państwowe, poświęcone upamiętnieniu dokonań polskich naukowców i ich dążeń do poznania prawdy. Jego data jest związana z przypadającą w tym dniu rocznicą urodzin Mikołaja Kopernika. Święto to nie jest dniem wolnym od pracy. Dlatego, wspólnie z Centrum Popularyzacji Nauki i Innowacji UWM Kortosfera, przygotowaliśmy wykłady online w dniu 18 lutego (piątek) i 19 lutego (sobota) oraz wystawę online pt. "Patroni kortowskich ulic". Dlaczego także w piątek? By ułatwić udział uczniom ze szkół.
Webinaria odbędą się na platformie ClickMeeting (zgłoszenia na każde webinarium oddzielnie prosimy przesyłać na e-mail: stanislaw.czachorowski@uwm.edu.pl). W przypadku większej liczby zgłoszeń uruchomimy także transmisję na YouTube (linki niżej pod tematami wykładów).
Dr hab. Anna Biedunkiewicz
Katedra Mikrobiologii i Mykologii, Wydział Biologii i Biotechnologii,
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
18 lutego 2022, godz. 11.00, ClickMeeting, transmisja na You Tube https://youtu.be/mEtmabmtZs0
Historię badań nad grzybami można byłoby zacząć słowami „dawno, dawno temu…”. Jednak praca z grzybami i to co potrafią zrobić, wykorzystać i dać – to nie jest bajka.
Grzyby zrewolucjonizowały świat! Dlatego zapraszam na najciekawsze fakty z życia grzybów, ich odkryć, działalności prospołecznej i leczniczej. Z grzybami wybierzemy się nawet w kosmos, cytując słowa wieszcza narodów Adama Mickiewicz „Tam sięgaj, gdzie wzrok nie sięga, Łam, czego rozum nie złamie!…” .
dr hab. Małgorzata Ruszkiewicz-Michalska
Instytut Środowiska Rolniczego i Leśnego Polskiej Akademii Nauk, Katedra Algologii i Mykologii, Wydział Biologii i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Łódzkiego
Otaczający nas świat jest pełen związków, często niewidocznych, ukrytych przed nieuzbrojonym okiem i nieświadomym umysłem. Niektóre związki, określane jako symbiotyczne, są korzystne dla obu partnerów i często są podstawą przeżycia organizmów, które je tworzą. Mistrzami związków są grzyby! Współpracują one zarówno z roślinami, jak i ze zwierzętami, tworząc wielowymiarowe i intrygujące relacje, w których grzyby zapewniają substancje pokarmowe i ochronę przed innymi organizmami i czynnikami abiotycznymi.
Katedra Ekologii i Ochrony Środowiska, Wydział Biologii i Biotechnologii,
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Komentarze
Prześlij komentarz