Warsztaty - co można zrobić z suchego chleba (Noc Biologów 2022)

 
Więcej informacji o warsztatach: https://fb.me/e/29W3MVqiT

Bruschetta

Ilość porcji: 10 porcji (w zależności od ilości chleba, należy zwiększyć ilość pozostałych składników)

Składniki:

  • czerstwy chleb, bądź bułka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 średnie pomidory
  • malutka cebulka
  • świeżo mielony pieprz i sól

Dodatki:

  • garść listków bazylii
  • garść szczypiorki
  • ser gouda, bądź mozzarella,
  • plasterki szynki parmeńskiej

Sposób przygotowania:

1.       Potrzebujemy 10 kromek cienko ukrojonego, ulubionego pieczywa (może być pieczywo grahamowe, ciabaty pszenne, żytnie lub bezglutenowe, bądź bułka którą należy pokroić).

2.       Minimum trzy łyżki oliwy umieszczamy w miseczce, dodajemy dwa obrane ząbki czosnku (w zależności od preferencji, można dodać jeden aby smak był delikatniejszy), przeciśnięte przez praskę.

3.       Nagrzewamy piekarnik z opcją grillowania do góry, ustawiamy średnią lub niską moc.

4.       Posmarowane oliwą i czosnkiem kromki układamy na kratce środkowej półki komory piekarnika (opcja grillowania od góry włączona).

5.       Pieczywo podpiekamy ok. 2-3 minuty, do uzyskania lekkiego zarumienienia.

6.       Po upływie czasu wyjmujemy kromki z pieca i układamy pozostałe składniki.

7.       Po nałożeniu pozostałych składników ponownie wkładamy do piekarnika i podpiekamy przez minimum 5 minut cały czas kontrolując komorę piekarnika.

8.       Bruschetta najlepiej smakuje wyjęta od razu z piekarnika. Można posypać gorące kromki siekanym szczypiorkiem, listkami bazylii. Dodatkowo świeże pomidorki, sól i pieprz oraz oliwa do smaku.

 

Bruszetta

Brownie z suchego chleba

Ilość porcji: 10 porcji

Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm:

  • 250 g czerstwego chleba
  • szklanka mleka
  • 2 duże jajka
  • ½ szklanki ciemnego cukru muscovado
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • łyżeczka esencji waniliowej

Sposób przygotowania:

1.       Chleb pokruszyć i zalać gorącym mlekiem, mieszać i przygniatać widelcem aby chleb cały nasiąknął (dla pewności można zmiksować blenderem).

2.       W oddzielnej misce zmiksować razem jajka, cukier, masło, kakao oraz esencję waniliową.

3.       Dodać na koniec papkę chlebową, dobrze wymieszać aby składniki się połączyły.

4.       Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować tłuszczem i wlać masę.

5.       Piec przez ok. 40 minut w temperaturze 180°C.

  

Zapiekanka z chleba

Ilość porcji: 9 porcji

Składniki:

  • 8 kromek bułki lub chleba (może być tostowy)
  • 100 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 100 ml mleka
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 150 g tartej mozzarelli

Sposób przygotowania:

1.       Naczynie do zapiekania smarujemy masłem.

2.       W misce roztrzepujemy jajko, mieszamy z mlekiem, posiekanym koperkiem i tartą mozzarellą.                                                                           

3.       Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki, podsmażamy na oleju wraz z pokrojoną cebulą, doprawiamy solą i pieprzem.                                                                        

4.       Pokrojone pieczywo mieszamy w misce z podsmażonymi składnikami. Przekładamy do formy i zalewamy mieszanką jajka, mleka i sera.                                                                       

5.       Zapiekamy przez około 20 minut w temperaturze 190°C.

 

Pudding chlebowy

Ilość porcji: 8 porcji

Składniki:

  • 2-3 szklanki suchego pieczywa
  • 1-2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • śmietanka 18% (opcjonalnie)
  • masło lub olej rzepakowy
  • kilka łyżeczek cukru trzcinowego lub syropu z agawy
  • konfitura jako dodatek
  • bakalie – rodzynki, pokruszone orzechy itp.

Sposób przygotowania:

1.       Pokruszony chleb zalewamy mlekiem tak aby całe pieczywo było przykryte. Odczekujemy aż chleb wchłonie płyny i stanie się delikatnie miękki (można zostawić namoczone pieczywo na noc w lodówce, aby mieć pewność dobrej konsystencji).

2.       Jajka rozbijamy trzepaczką z połową szklanki śmietanki i dodatkiem cukru trzcinowego. Tak powstałą masą zalewamy chleb i dokładnie mieszamy składniki.

3.       Dosypujemy bakalie – rodzynki, orzechy i delikatnie mieszamy.

4.       Brytfankę smarujemy masłem. Przekładamy masę do formy, wyrównujemy. Na wierzch można posypać kilka łyżek cukru trzcinowego.

5.       Pieczemy w nagranym piekarniku przez 30-40 minut w temperaturze 175°C.

6.       Po upieczeniu pudding możemy podawać z konfiturą lub prażonymi jabłkami.

Pudding chlebowy
 

Babeczki z chleba

Ilość porcji: 15 babeczek

Składniki:

  • 250 g czerstwego chleba
  • szklanka mleka
  • 2 duże jajka
  • Pół szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • szczypta soli

 

1.       Masło pokroić w kostkę i razem z połamaną czekoladą roztopić na małym ogniu, odstawić z palnika.

2.       W oddzielnej misce zmiksować jajka z cukrem, dodać roztopioną czekoladę z masłem i ponownie zmiksować.

3.       Dodać wcześniej namoczone w mleku pieczywo oraz sól i zmiksować na jednolita masę.

4.       Nakładać masę na przygotowane papilotki i piec w 160°C przez ok. 30 minut.

 

Spaghetti z pomidorami i czerstwym chlebem

Ilość porcji: 2 porcje

Składniki:

  • pomidory z puszki krojone
  • 200 g makaronu typu spaghetti
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 kromki czerstwego chleba lub bułki
  • łyżeczka pieprzu
  • łyżeczka soli morskiej
  • łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki
  • łyżeczka sosu Tabasco lub łyżeczka octu z białego wina i szczypta chilli w proszku
  • 2 łyżki jogurtu greckiego lub gęstej śmietany
  • pietruszka lub świeża bazylia do ozdoby

 Sposób przygotowania:

1.       Makaron wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy.

2.       Wlewamy oliwę na rozgrzaną patelnie. Dodajemy posiekaną drobno cebule i podsmażamy 2 minuty. Dorzucamy 2 ząbki posiekanego czosnku i smażymy jeszcze minutę. Na koniec dodajemy puszkę pomidorów, doprawiamy.

3.       Pokrojony w kostkę chleb dodajemy do sosu i mieszamy. Dodatkowo dodajemy ok. 4-5 łyżek wody z makaronu i jeszcze raz mieszamy. Sos przygotowujemy równocześnie z makaronem aby oba składniki były gotowe jednocześnie (7-10 minut).

4.       Makaron odcedzamy, przekładamy na patelnie i mieszamy.

 

Pappa al pomodoro - włoska zupa pomidorowa z chlebem

Ilość porcji: 4 porcje

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku
  • 4 gałązki bazylii
  • szczypta chili w płatkach
  • 2 puszki krojonych pomidorów (po 400 g każda)
  • 2 kromki czerstwego chleba lub lekko podpieczonego (stostowanego)
  • oliwa
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • parmezan do posypania
  • vegeta
  • cukier
  • przecier pomidorowy albo więcej pomidorów niż jest w przepisie

Sposób przygotowania:

1.       Czosnek obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Bazylie płuczemy, suszymy, odrywamy listki od gałązek, następnie drobno siekamy, odkładamy na bok.

2.       W garnku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy czosnek i posiekane gałązki bazylii, dodajemy chili. Gdy czosnek będzie już lekko zarumieniony dodajemy pokrojone pomidory i 1 puszkę wody (do puszki po pomidorach wlać wody i przelać ją do garnka).

3.       Zagotować i gotować przez 5 minut.

4.       Do zupy wkruszyć chleb i gotować przez 10 minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

5.       Po ugotowaniu zblendować.

6.       Zupę przełożyć na talerz, polać oliwą i udekorować listkami bazylii. Posypać tartym parmezanem.

 


 

Pizza z chleba na patelni

Ilość porcji: 7 porcji (7 kawałków)

Składniki:

  • 4 jajka
  • 4 pieczarki
  • 50 g szynki
  • 50 g boczku
  • 150 g sera
  • 1/3 dużego bochenka chleba
  • 1 pomidor
  • ½ czerwonej cebuli
  • 1 pęczek szczypiorku
  • ketchup do polania
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1,2 łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  •  ½ łyżeczki oregano
  •  ½ bazylii
  • 1/3 łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:

1.       Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojone pieczarki, boczek i szynkę.

2.       Dodajemy pokrojony chleb i smażymy do zarumienienia. Po tym czasie zmniejszamy ogień do minimum.

3.       W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy mąkę, śmietanę i przyprawy. Wylewamy na patelnię aby równomiernie przykryć składniki i nakrywamy pokrywką, smażymy na małym ogniu.

4.       Zdejmujemy pokrywkę, polewamy ketchupem, układamy dodatki – cebula, pomidor i posypujemy serem. Ponownie przykrywamy pokrywką i smażymy.

5.       Po zdjęciu z patelni można posypać pizzę pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze

Popularne w tym miesiącu

Szczotecznica szarawka: włochata piękność z lasu - dlaczego raz jest lepiej być widocznym a czasem nie?

Czy kwiaty drzew są jadalne?

Heterogonia - biologiczny sens przemiany pokoleń w cyklu życiowym, przykład wrotków (Rotifera)

Rzecz o sporach, czyli typy zarodników i sposoby ich powstawania u różnych grup grzybów

O rozmnażaniu ślimaków i o GMO

„Zardzewiałe” rośliny

Najchętniej czytane

Szczotecznica szarawka: włochata piękność z lasu - dlaczego raz jest lepiej być widocznym a czasem nie?

Rzecz o sporach, czyli typy zarodników i sposoby ich powstawania u różnych grup grzybów

Heterogonia - biologiczny sens przemiany pokoleń w cyklu życiowym, przykład wrotków (Rotifera)

Czy ser pleśniowy może spleśnieć?

Purchawki, purchawice, tęgoskóry i czasznice czyli o owocnikach gasteroidalnych

Zajrzyj pod kapelusz grzyba i sprawdź co zobaczysz

Polskie nazwy grzybów - pod lupą, czyli dlaczego podgrzybek brunatny musiał stać się podgrzybem brunatnym

Wykwit zmienny czyli opowieść o śluzowcach