Bruschetta
Ilość porcji: 10 porcji (w zależności od ilości
chleba, należy zwiększyć ilość pozostałych składników)
Składniki:
- czerstwy chleb, bądź bułka
- 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 2 ząbki czosnku
- 2 średnie pomidory
- malutka cebulka
- świeżo mielony pieprz i sól
Dodatki:
- garść listków bazylii
- garść szczypiorki
- ser gouda, bądź mozzarella,
- plasterki szynki parmeńskiej
Sposób przygotowania:
1.
Potrzebujemy 10 kromek cienko ukrojonego, ulubionego
pieczywa (może być pieczywo grahamowe, ciabaty pszenne, żytnie lub
bezglutenowe, bądź bułka którą należy pokroić).
2.
Minimum trzy łyżki oliwy umieszczamy w miseczce,
dodajemy dwa obrane ząbki czosnku (w zależności od preferencji, można dodać
jeden aby smak był delikatniejszy), przeciśnięte przez praskę.
3.
Nagrzewamy piekarnik z opcją grillowania do góry,
ustawiamy średnią lub niską moc.
4.
Posmarowane oliwą i czosnkiem kromki układamy na
kratce środkowej półki komory piekarnika (opcja grillowania od góry włączona).
5.
Pieczywo podpiekamy ok. 2-3 minuty, do uzyskania
lekkiego zarumienienia.
6.
Po upływie czasu wyjmujemy kromki z pieca i
układamy pozostałe składniki.
7.
Po nałożeniu pozostałych składników ponownie
wkładamy do piekarnika i podpiekamy przez minimum 5 minut cały czas kontrolując
komorę piekarnika.
8.
Bruschetta najlepiej smakuje wyjęta od razu z
piekarnika. Można posypać gorące kromki siekanym szczypiorkiem, listkami
bazylii. Dodatkowo świeże pomidorki, sól i pieprz oraz oliwa do smaku.
Bruszetta |
Brownie z suchego chleba
Ilość porcji: 10 porcji
Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm:
- 250 g czerstwego chleba
- szklanka mleka
- 2 duże jajka
- ½ szklanki ciemnego cukru muscovado
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- łyżeczka esencji waniliowej
Sposób przygotowania:
1.
Chleb pokruszyć i zalać gorącym mlekiem, mieszać
i przygniatać widelcem aby chleb cały nasiąknął (dla pewności można zmiksować
blenderem).
2.
W oddzielnej misce zmiksować razem jajka,
cukier, masło, kakao oraz esencję waniliową.
3.
Dodać na koniec papkę chlebową, dobrze wymieszać
aby składniki się połączyły.
4.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia,
boki wysmarować tłuszczem i wlać masę.
5.
Piec przez ok. 40 minut w temperaturze 180°C.
Zapiekanka z chleba
Ilość porcji: 9 porcji
Składniki:
- 8 kromek bułki lub chleba (może być tostowy)
- 100 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 jajko
- 100 ml mleka
- sól, pieprz
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 150 g tartej mozzarelli
Sposób przygotowania:
1.
Naczynie do zapiekania smarujemy masłem.
2.
W misce
roztrzepujemy jajko, mieszamy z mlekiem, posiekanym koperkiem i tartą
mozzarellą.
3.
Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki,
podsmażamy na oleju wraz z pokrojoną cebulą, doprawiamy solą i pieprzem.
4.
Pokrojone pieczywo mieszamy w misce z
podsmażonymi składnikami. Przekładamy do formy i zalewamy mieszanką jajka,
mleka i sera.
5.
Zapiekamy przez około 20 minut w temperaturze
190°C.
Pudding chlebowy
Ilość porcji: 8 porcji
Składniki:
- 2-3 szklanki suchego pieczywa
- 1-2 szklanki mleka
- 2 jajka
- śmietanka 18% (opcjonalnie)
- masło lub olej rzepakowy
- kilka łyżeczek cukru trzcinowego lub syropu z agawy
- konfitura jako dodatek
- bakalie – rodzynki, pokruszone orzechy itp.
Sposób przygotowania:
1.
Pokruszony chleb zalewamy mlekiem tak aby całe
pieczywo było przykryte. Odczekujemy aż chleb wchłonie płyny i stanie się
delikatnie miękki (można zostawić namoczone pieczywo na noc w lodówce, aby mieć
pewność dobrej konsystencji).
2.
Jajka rozbijamy trzepaczką z połową szklanki
śmietanki i dodatkiem cukru trzcinowego. Tak powstałą masą zalewamy chleb i
dokładnie mieszamy składniki.
3.
Dosypujemy bakalie – rodzynki, orzechy i
delikatnie mieszamy.
4.
Brytfankę smarujemy masłem. Przekładamy masę do
formy, wyrównujemy. Na wierzch można posypać kilka łyżek cukru trzcinowego.
5.
Pieczemy w nagranym piekarniku przez 30-40 minut
w temperaturze 175°C.
6.
Po upieczeniu pudding możemy podawać z konfiturą
lub prażonymi jabłkami.
Pudding chlebowy |
Babeczki z chleba
Ilość porcji: 15 babeczek
Składniki:
- 250 g czerstwego chleba
- szklanka mleka
- 2 duże jajka
- Pół szklanki cukru
- 200 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- łyżeczka esencji waniliowej
- szczypta soli
1.
Masło pokroić w kostkę i razem z połamaną
czekoladą roztopić na małym ogniu, odstawić z palnika.
2.
W oddzielnej misce zmiksować jajka z cukrem,
dodać roztopioną czekoladę z masłem i ponownie zmiksować.
3.
Dodać wcześniej namoczone w mleku pieczywo oraz
sól i zmiksować na jednolita masę.
4.
Nakładać masę na przygotowane papilotki i piec w
160°C
przez ok. 30 minut.
Spaghetti z pomidorami i czerstwym
chlebem
Ilość porcji: 2 porcje
Składniki:
- pomidory z puszki krojone
- 200 g makaronu typu spaghetti
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 2 kromki czerstwego chleba lub bułki
- łyżeczka pieprzu
- łyżeczka soli morskiej
- łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki
- łyżeczka sosu Tabasco lub łyżeczka octu z białego wina i szczypta chilli w proszku
- 2 łyżki jogurtu greckiego lub gęstej śmietany
- pietruszka lub świeża bazylia do ozdoby
1.
Makaron wrzucamy do osolonego wrzątku i
gotujemy.
2.
Wlewamy oliwę na rozgrzaną patelnie. Dodajemy
posiekaną drobno cebule i podsmażamy 2 minuty. Dorzucamy 2 ząbki posiekanego
czosnku i smażymy jeszcze minutę. Na koniec dodajemy puszkę pomidorów,
doprawiamy.
3.
Pokrojony w kostkę chleb dodajemy do sosu i
mieszamy. Dodatkowo dodajemy ok. 4-5 łyżek wody z makaronu i jeszcze raz
mieszamy. Sos przygotowujemy równocześnie z makaronem aby oba składniki były
gotowe jednocześnie (7-10 minut).
4. Makaron odcedzamy, przekładamy na patelnie i mieszamy.
Pappa al pomodoro - włoska zupa pomidorowa z chlebem
Ilość porcji: 4 porcje
Składniki:
- 2 ząbki czosnku
- 4 gałązki bazylii
- szczypta chili w płatkach
- 2 puszki krojonych pomidorów (po 400 g każda)
- 2 kromki czerstwego chleba lub lekko podpieczonego (stostowanego)
- oliwa
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
- parmezan do posypania
- vegeta
- cukier
- przecier pomidorowy albo więcej pomidorów niż jest w przepisie
Sposób przygotowania:
1.
Czosnek obieramy, kroimy w cienkie plasterki.
Bazylie płuczemy, suszymy, odrywamy listki od gałązek, następnie drobno
siekamy, odkładamy na bok.
2.
W garnku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy czosnek i
posiekane gałązki bazylii, dodajemy chili. Gdy czosnek będzie już lekko
zarumieniony dodajemy pokrojone pomidory i 1 puszkę wody (do puszki po
pomidorach wlać wody i przelać ją do garnka).
3.
Zagotować i gotować przez 5 minut.
4.
Do zupy wkruszyć chleb i gotować przez 10 minut.
Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
5.
Po ugotowaniu zblendować.
6.
Zupę przełożyć na talerz, polać oliwą i
udekorować listkami bazylii. Posypać tartym parmezanem.
Pizza z chleba na patelni
Ilość porcji: 7 porcji (7 kawałków)
Składniki:
- 4 jajka
- 4 pieczarki
- 50 g szynki
- 50 g boczku
- 150 g sera
- 1/3 dużego bochenka chleba
- 1 pomidor
- ½ czerwonej cebuli
- 1 pęczek szczypiorku
- ketchup do polania
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1,2 łyżeczki soli
- ½ łyżeczki papryki słodkiej
- ½ łyżeczki oregano
- ½ bazylii
- 1/3 łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania:
1.
Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojone
pieczarki, boczek i szynkę.
2.
Dodajemy pokrojony chleb i smażymy do
zarumienienia. Po tym czasie zmniejszamy ogień do minimum.
3.
W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy mąkę,
śmietanę i przyprawy. Wylewamy na patelnię aby równomiernie przykryć składniki
i nakrywamy pokrywką, smażymy na małym ogniu.
4.
Zdejmujemy pokrywkę, polewamy ketchupem,
układamy dodatki – cebula, pomidor i posypujemy serem. Ponownie przykrywamy
pokrywką i smażymy.
5. Po zdjęciu z patelni można posypać pizzę pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz