5 czerwca, godz. 9.00-9.45
Zgłoszenia i rezerwacja miejsc: e-mail - stanislaw.czachorowski@uwm.edu.pl
Jeśli zabraknie miejsc w pokoju na ClickMeeting obejrzyj transmisję na You Tube: https://youtu.be/x8H8RjoOwHQ
Jeśli zabraknie miejsc w pokoju na ClickMeeting obejrzyj transmisję na You Tube: https://youtu.be/x8H8RjoOwHQ
Czy wiedza biologiczna przydatna jest w rozwiązywaniu zagadek kryminalnych lub gastronomicznych? Okazuje się, że tak.
A zaczęło się od znalezienia notatki na marginesie księgi finansowej:
„zerwij leśne tulipany skoro tylko się pojawią, zalej je wrzątkiem, odstaw na 36 godzin, po czym wyciśnij z nich sok. Weź trzy kwaterki miodu, gotuj tak długo, aż się wyklaruje, odszumuj. Wlej do tak przygotowanego miodu cztery lub pięć kwaterek soku, dobrze zagotuj, ostudź.”
A zaczęło się od znalezienia notatki na marginesie księgi finansowej:
„zerwij leśne tulipany skoro tylko się pojawią, zalej je wrzątkiem, odstaw na 36 godzin, po czym wyciśnij z nich sok. Weź trzy kwaterki miodu, gotuj tak długo, aż się wyklaruje, odszumuj. Wlej do tak przygotowanego miodu cztery lub pięć kwaterek soku, dobrze zagotuj, ostudź.”
Leśne tulipany? Na północy Polski? Tylko biolog może dostrzec zagadkę w tym z pozoru nic nie znaczącym przepisie. Wiele roślin zawiera w sobie różne substancje biologicznie czynne. Ludzkość od zamierzchłych czasów nie wykorzystuje jako przyprawy, lekarstwa lub... trucizny. Czy uda się rozwikłać zagadkę z dawnego, junkierskiego majątku? Czy kucharz przyrządzał deser, lekarstwo a może chciał kogoś otruć?
Zapraszam na webinarium w ramach Dnia Biologii i Biotechnologii 2021.
Stanisław Czachorowski
Komentarze
Prześlij komentarz