25 marca 2021 – Cykliczne spotkania z nauką
9.00 – 9.45; dr hab. Stanisław Czachorowski, prof. UWM „Co to jest symbioza czyli
o zawiłościach
zależności międzygatunkowych”
Jak się przygotować do egzaminu lub matury gdy w podstawie programowej inna jest definicja symbiozy i mutualizmu niż w niektórych podręcznikach? Skąd różnice w definicjach i jaka jest prawda? Czym się różni drapieżnictwo od pasożytnictwa i roślinożerności? I czy mogą być neutralne interakcje międzygatunkowe? Jak sensownie usystematyzować wszystkie typy zależności międzygatunkowych? Rzecz o złożonym języku nauki i uczeniu się „pod klucz” wymagań maturalnych. Przygotuj telefon komórkowy – na tych zajęciach online będzie można, a nawet trzeba, używać. Można nawet posłuchać w czasie spaceru w parku.
Link do transmisji na You Tube: https://youtu.be/MB2Eyc1WUvk
10.00 – 10.45; dr Ewa Fiedorowicz "Woda - życiodajna
cząsteczka"
Woda stanowi źródło życia dla wszystkich organizmów na ziemi. Bez wody nie funkcjonuje nie tylko nasze cało, ani też ogromne ekosystemy na całym świecie. Podczas wykładu przedstawię podstawowe informacje na temat chemicznej budowy wody, omówię dlaczego należy dbać o odpowiednie nawodnienie organizmu oraz wyjaśnię czy „każda woda” do picia jest taka sama. Dotkniemy też problemu suszy na świecie oraz przedyskutujemy, czy w Polsce także grozi nam brak wody.
Zapraszam do wykładu na temat wody – niezwykłej cząsteczki, która jest
bohaterką naszego codziennego życia.
Link do transmisji
na You Tube: https://youtu.be/2L64tlN3hTY
11.00 – 11.45; dr Ewa
Sucharzewska "Zdrowe rośliny – zdrowi ludzie"
Dlaczego badania dotyczące zdrowia roślin
są tak ważne? Na co chorują rośliny i jakie ma to znaczenie w
aspekcie ekologicznym. Na wykładzie będą poruszone zagadnienia dotyczące
czynników chorobotwórczych dla roślin, ich biologii i konsekwencji zdrowotnych
dla człowieka, a także wybranych metod walki z fitopatogenami.
Link do transmisji na You Tube: https://youtu.be/0k8vB9bpZX8
12.00 – 12.45; dr Wioletta Pluskota "Organizmy genetycznie zmodyfikowane - otrzymywanie i zastosowanie"
Opowiem w jaki sposób oraz w jakim celu wprowadzane są modyfikacje genetyczne do roślin, zwierząt i bakterii. Przedstawię co odróżnia modyfikacje genetyczne od modyfikacji naturalnych oraz jakie są wady i zalety genetycznie zmodyfikowanych organizmów (GMO).
Link do transmisji na You Tube: https://youtu.be/aF4T0w0FwTU
Wykłady (wraz z krótką dyskusją) odbędą się w formie zdalnej; platforma ClickMeeting. Otrzymają Państwo linki aktywacyjne do każdego wykładu oddzielnie, które pozwolą dołączyć do wybranego spotkania on-line. W przypadku dużej liczby zgłoszeń uruchomimy dodatkowo transmisję na naszym kanale YouTube.
Zgłoszenie udziału:
dr hab. Dorota Juchno, prof. UWM
e-mail: juchno@uwm.edu.pl
telefon: 89 523 33 19
Komentarze
Prześlij komentarz