Mgr Kamila Kulesza- mikrobiolog, mykolog. Absolwentka kierunków: biotechnologia i mikrobiologia na Wydziale Biologii i Biotechnologii UWM w Olsztynie. Doktorantka IV roku w Katedrze Mikrobiologii i Mykologii.
Jej zainteresowanie mykologią początkowo związane było z grzybami fitopatogenicznymi, głównie gatunkami obcymi i inwazyjnymi. Z czasem poszerzyło się o mikrogrzyby potencjalnie chorobotwórcze dla człowieka występujące w środowisku wodnym. Tematem rozprawy doktorskiej, pod opieką Pani dr hab. Anny Biedunkiewicz, są drożdże w śledziach bałtyckich poławianych do celów konsumpcyjnych.
Uczestniczka ogólnopolskiego konkursu na najlepszy studencki projekt naukowy „POTENCJOmetr”, autorka lub współautorka 9 publikacji oraz opracowań naukowych, uczestniczka konferencji i seminariów naukowych (XLVI, XLVII i XLVIII Międzynarodowe Seminarium Kół Naukowych; XV Konferencja Naukowa Młodych Badaczy; 57. Dzień Kliniczny Parazytologii Lekarskiej; MycoRise Up! Młodzi w mykologii).
Członek Zarządu Studenckiego Koła Naukowego Mykologów od 2016 roku, Przewodnicząca SKN Mykologów w latach 2018-2020. Członek Polskiego Towarzystwa Mykologicznego od 2018 roku i sekretarz od 2020. Czynny uczestnik lub współorganizator wydarzeń popularyzujących naukę wśród dzieci i młodzieży, tj. Noc Biologów („W królestwie grzybów”, „Grzyby dla zdrowia”), Olsztyńskie Dni Nauki i Sztuki („Mikroskopijny świat grzybów”, W świecie grzybów: Grzyby jadalne i ich trujące sobowtóry”, „Niezwykłe właściwości pospolitych grzybów”), „Grzybobranie” (organizowane przez Nadleśnictwo Elbląg) oraz Dni Otwartych Drzwi UWM.
Komentarze
Prześlij komentarz