Olga Jabłońska

Dr Olga Jabłońska: biotechnolog, fizjolog zwierząt, biolog molekularny.

Doświadczenie naukowe: dyplom doktora nauk biologicznych w zakresie fizjologii zwierząt otrzymała na Wydziale Biologii i Biotechnologii Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, gdzie wcześniej ukończyła studia magisterskie na kierunku biotechnologia. Obecnie pracownik Katedry Zoologii Wydziału Biologii i Biotechnologii UWM. Doświadczenie naukowe doskonaliła w trakcie staży zagranicznych w USA (University of Kansas Medical Center, Kansas City) oraz Japonii (Hokkaido University, Hakodate) zarówno w trakcie realizacji pracy doktorskiej, jak i stażu podoktorskiego. Kierunek jej zainteresowań naukowych oscyluje obecnie wokół molekularnych aspektów regulacji procesów fizjologicznych u ryb poliploidalnych: analizuje geny i białka związane z rozwojem układu rozrodczego, bada rolę programowanej śmierci komórki (apoptozy, autofagii) w funkcjonowaniu gonad oraz sprawdza udział specyficznych receptorów rozpoznających wzorce molekularne związane z patogenami w mechanizmach odpowiedzi immunologicznej. 

Doświadczenie dydaktyczne: prowadzi ćwiczenia, wykłady i seminaria dla studentów I i II stopnia na kierunkach Biologia i Biotechnologia w języku polskim i angielskim. Sprawuje opiekę nad pracami inżynierskimi i magisterskimi. Prowadziła zajęcia w letnim międzynarodowym kursie ” „Hydrobiology and inland environmental science in Poland” organizowanym dla polskich i japońskich studentów. Aktywnie uczestniczy w inicjatywach popularyzatorskich takich jak Olsztyńskie Dni Nauki i Sztuki, Noc Biologów oraz Wypożycz sobie naukowca. Prowadzi warsztaty dla olsztyńskich licealistów.


Komentarze

Popularne w tym miesiącu

Czy kwiaty drzew są jadalne?

Heterogonia - biologiczny sens przemiany pokoleń w cyklu życiowym, przykład wrotków (Rotifera)

Szczotecznica szarawka: włochata piękność z lasu - dlaczego raz jest lepiej być widocznym a czasem nie?

Rzecz o sporach, czyli typy zarodników i sposoby ich powstawania u różnych grup grzybów

Purchawki, purchawice, tęgoskóry i czasznice czyli o owocnikach gasteroidalnych

„Zardzewiałe” rośliny

Najchętniej czytane

Szczotecznica szarawka: włochata piękność z lasu - dlaczego raz jest lepiej być widocznym a czasem nie?

Rzecz o sporach, czyli typy zarodników i sposoby ich powstawania u różnych grup grzybów

Heterogonia - biologiczny sens przemiany pokoleń w cyklu życiowym, przykład wrotków (Rotifera)

Czy ser pleśniowy może spleśnieć?

Purchawki, purchawice, tęgoskóry i czasznice czyli o owocnikach gasteroidalnych

Zajrzyj pod kapelusz grzyba i sprawdź co zobaczysz

Polskie nazwy grzybów - pod lupą, czyli dlaczego podgrzybek brunatny musiał stać się podgrzybem brunatnym

Wykwit zmienny czyli opowieść o śluzowcach