Beata Jarmołowska



Dr hab. Beata Jarmołowska, prof. UWM, zatrudniona w Katedrze Biochemii na Wydziale Biologii i Biotechnologii UWM. Nauczyciel akademicki od blisko 40 lat, z doświadczeniem dydaktycznym w zakresie biochemii, toksykologii, chemii ogólnej i analitycznej. Przez wiele lat prowadziła zajęcia z chemii środowiska naturalnego dla słuchaczy Studiów Podyplomowych z Chemii oraz Przyrody. Popularyzuje wiedzę biochemiczną uczestnicząc w Nocy Biologów oraz w akcji Wypożycz sobie Naukowca. Autorka wielu publikacji naukowych oraz komunikatów prezentowanych na konferencjach zagranicznych oraz krajowych. 

Obszary zainteresowań naukowych: biochemia żywności, alergia pokarmowa, choroby nowotworowe, peptydy biologicznie czynne pochodzenia pokarmowego, autyzm.




Komentarze

Popularne w tym miesiącu

Czy kwiaty drzew są jadalne?

Heterogonia - biologiczny sens przemiany pokoleń w cyklu życiowym, przykład wrotków (Rotifera)

Szczotecznica szarawka: włochata piękność z lasu - dlaczego raz jest lepiej być widocznym a czasem nie?

Rzecz o sporach, czyli typy zarodników i sposoby ich powstawania u różnych grup grzybów

Purchawki, purchawice, tęgoskóry i czasznice czyli o owocnikach gasteroidalnych

„Zardzewiałe” rośliny

Najchętniej czytane

Szczotecznica szarawka: włochata piękność z lasu - dlaczego raz jest lepiej być widocznym a czasem nie?

Rzecz o sporach, czyli typy zarodników i sposoby ich powstawania u różnych grup grzybów

Heterogonia - biologiczny sens przemiany pokoleń w cyklu życiowym, przykład wrotków (Rotifera)

Czy ser pleśniowy może spleśnieć?

Purchawki, purchawice, tęgoskóry i czasznice czyli o owocnikach gasteroidalnych

Zajrzyj pod kapelusz grzyba i sprawdź co zobaczysz

Polskie nazwy grzybów - pod lupą, czyli dlaczego podgrzybek brunatny musiał stać się podgrzybem brunatnym

Wykwit zmienny czyli opowieść o śluzowcach