Wioletta Pluskota



Dr Wioletta E. Pluskota - doktor nauk biologicznych w zakresie biologii, specjalność biotechnologia roślin, zatrudniona w Katedrze Fizjologii, Genetyki i Biotechnologii Roślin UWM w Olsztynie. Absolwentka Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu. Odbyła staże naukowe, w ośrodkach naukowych, w Niemczech (Max Planck Institute for Chemical Ecology, Max Planck Institute for Plant Breeding), Kanadzie (University of British Columbia), USA (Oregon State University), Brazylii (University of Bahia) oraz Belgii (University of Antwerp). Wykonawca badań w projektach naukowych oraz koordynator realizacji staży zawodowych dla beneficjentów kierunku zamawianego pn. „Biotechnologia – kierunek z przyszłością”.

Problematyka badawcza:

- molekularny mechanizm aktywacji genów w kiełkujących nasionach pomidora,

- charakterystyka funkcjonalna genów szlaku biosyntezy oligosacharydów rodziny rafinozy.

Działalność dydaktyczna i popularyzatorska:

Prowadzi wykłady i ćwiczenia z zakresu biologii molekularnej oraz biologii komórki dla studentów, studiów I i II stopnia, Wydziału Biologii i Biotechnologii. Organizuje warsztaty i wykłady podczas Olsztyńskich Dni Nauki i Sztuki (Zapisane w genach, Zobacz DNA, Mikrorozmnażanie roślin), Nocy Biologów (Poczuj się jak agent CSI – izolacja DNA metodą kuchenną, Świat pod mikroskopem) oraz Fascynującego Świata Roślin (Rośliny GMO: szansa i zagrożenia). Bierze udział w akcji wypożycz sobie naukowca (Organizmy genetycznie zmodyfikowane – otrzymanie i zastosowanie, Informacja zawarta w genach) i przyjedź do nas na warsztaty (Plazmidy bakteryjne). Realizacja warsztatów dla licealistów (Izolacja DNA, Chemizm komórki, Oddychanie komórkowe), uczniów z województwa warmińsko-mazurskiego zakwalifikowanych do zawodów III stopnia Olimpiady Biologicznej (Pracownia biochemiczna, PCR i analiza restrykcyjna), beneficjentów projektu pn. ,,Warmińsko-Mazurski Uniwersytet Młodego Odkrywcy 2.0” oraz uczniów w ramach Oddziału Warmińsko-Mazurskiego Stowarzyszenia „Wspólnota Polska”.






Komentarze

Popularne w tym miesiącu

Czy kwiaty drzew są jadalne?

Heterogonia - biologiczny sens przemiany pokoleń w cyklu życiowym, przykład wrotków (Rotifera)

Szczotecznica szarawka: włochata piękność z lasu - dlaczego raz jest lepiej być widocznym a czasem nie?

Rzecz o sporach, czyli typy zarodników i sposoby ich powstawania u różnych grup grzybów

Purchawki, purchawice, tęgoskóry i czasznice czyli o owocnikach gasteroidalnych

„Zardzewiałe” rośliny

Najchętniej czytane

Szczotecznica szarawka: włochata piękność z lasu - dlaczego raz jest lepiej być widocznym a czasem nie?

Rzecz o sporach, czyli typy zarodników i sposoby ich powstawania u różnych grup grzybów

Heterogonia - biologiczny sens przemiany pokoleń w cyklu życiowym, przykład wrotków (Rotifera)

Czy ser pleśniowy może spleśnieć?

Purchawki, purchawice, tęgoskóry i czasznice czyli o owocnikach gasteroidalnych

Zajrzyj pod kapelusz grzyba i sprawdź co zobaczysz

Polskie nazwy grzybów - pod lupą, czyli dlaczego podgrzybek brunatny musiał stać się podgrzybem brunatnym

Wykwit zmienny czyli opowieść o śluzowcach