Agnieszka Kosewska

 

Dr hab. Agnieszka Kosewska, prof. UWM – z wykształcenia nauczyciel biologii, absolwentka Wyższej Szkoły Pedagogicznej w Olsztynie (1997), stopień doktora nauk biologicznych (specjalność: entomologia) uzyskała w 2004 r., doktora habilitowanego w dyscyplinie agronomia w 2018 r. Obecnie zatrudniona na stanowisku profesora uczelni w Katedrze Entomologii, Fitopatologii i Diagnostyki Molekularnej Wydziału Kształtowania Środowiska i Rolnictwa UWM. 

Zainteresowania naukowe: 
Wykorzystanie chrząszczy z rodziny biegaczowatych (Coleoptera, Carabidae) jako bioindykatorów zmian zachodzących w środowisku rolniczym, leśnym i zurbanizowanym pod wpływem czynników antropogenicznych. Wieloaspektowe wykorzystanie owadów w gospodarce człowieka i ochronie środowiska. Wskazanie na możliwości wykorzystania owadów jako potencjalnego źródła białka dla ludzi i zwierząt, a także w neutralizacji odpadów o długim okresie biodegradacji oraz jako nawozu dla roślin, na przykładzie popularnego szkodnika magazynowego - mącznika młynarka (Tenebrio molitor L.). 

Doświadczenie dydaktyczne i działalność popularyzatorska: 
Prowadzi wykłady i ćwiczenia z zakresu zoologii i entomologii dla studentów Leśnictwa, Ochrony Środowiska, Rolnictwa, Architektury Krajobrazu. Bierze czynny udział w popularyzacji nauki poprzez organizację i prowadzenie zajęć, warsztatów, pokazów i wystaw owadów, m. in. w ramach Olsztyńskich Dni Nauki i Sztuki, Dni Otwartych UWM, Uniwersytetu Dzieci, Pikniku Inspiracji Kół Naukowych i in. Jest opiekunem Studenckiego Koła Entomologów „Pasikonik”. Była kilkukrotnie członkiem Komisji Egzaminacyjnej Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych.







Komentarze

Popularne w tym miesiącu

Czy kwiaty drzew są jadalne?

Heterogonia - biologiczny sens przemiany pokoleń w cyklu życiowym, przykład wrotków (Rotifera)

Szczotecznica szarawka: włochata piękność z lasu - dlaczego raz jest lepiej być widocznym a czasem nie?

Rzecz o sporach, czyli typy zarodników i sposoby ich powstawania u różnych grup grzybów

Purchawki, purchawice, tęgoskóry i czasznice czyli o owocnikach gasteroidalnych

Polskie nazwy grzybów - pod lupą, czyli dlaczego podgrzybek brunatny musiał stać się podgrzybem brunatnym

Najchętniej czytane

Szczotecznica szarawka: włochata piękność z lasu - dlaczego raz jest lepiej być widocznym a czasem nie?

Rzecz o sporach, czyli typy zarodników i sposoby ich powstawania u różnych grup grzybów

Heterogonia - biologiczny sens przemiany pokoleń w cyklu życiowym, przykład wrotków (Rotifera)

Czy ser pleśniowy może spleśnieć?

Purchawki, purchawice, tęgoskóry i czasznice czyli o owocnikach gasteroidalnych

Zajrzyj pod kapelusz grzyba i sprawdź co zobaczysz

Polskie nazwy grzybów - pod lupą, czyli dlaczego podgrzybek brunatny musiał stać się podgrzybem brunatnym

Wykwit zmienny czyli opowieść o śluzowcach